Sokan ismernek bennünket, de végeredményben nem tudják, hogy mivel foglalkozunk valójában. Az ismerőseink számára világos, hogy van Ivett és Attila, van két gyerekük Luca és Andris és hát persze szörpökkel foglalkoznak. Nem rossz ez az állítás, de mi ennél sokkal többek vagyunk. Mi vagyunk a Kapolcsikum. És hogy mi áll e mögött? Figyeljetek:

2011-es kósza ötletből lett a mai felállás. Ivett és Attila 7ha gyümölcsöst művelnek. Főleg Attila irányítása alatt folynak a munkák. Hogy mit jelent 7ha? Ez sem egyértelmű mindenki számára. 7ha gyümölcsös összesen 1670 db gyümölcsfa, plusz 2340 méternyi málnasövény és 1500 db bodzabokor.

Namármost ezzel piszok sok munka van. De hogy Ivett és Attila szörpöt tudjon készíteni és az szuperül csomagolva, marketingelve eladja sokat kellett kapálniuk. És sokat kell agyalni azon, hogy melyik folyamat melyik után jön.

Szóval minden Attila fejében indul. 🙂 Van gyümölcsös Kapolcson és Vigántpetenden. Szuper ez pipa. De van egy kis bökkenő ezt kaszálni kell. Uff. Nah az kemény meló. Van nekünk egy másik Attilánk, aki szuperül lemulcsozza a sorokat a gyümölcsösben. De a tövek között nem. Ott kézi erőre van szükség. Segítségünkre van a STIHL bolt ebben is. Jöhet a fű kasza. Újabb ötlet Attila fejéből: legyenek BIRKÁINK. És lám lettek. 5-en legelésztek az ültetvényen amivel spóroltak nekünk pár kaszálást. Ezen nagyon megörültünk így 2020-ban, idén már duplázzuk az állományt. A gyerekeink imádják őket.

Szóval a birtok gondozása alakul. Az ökofűnyírók jól dolgoznak. Minden nap kapnak egy kis magot, vizet és rendben végzik a dolgukat.

Jön a szüret. Mi legyen az egyszerre nagy mennyiségű gyümölccsel? Persze dolgozzuk fel. De hogyan tároljunk annyi szörpöt? Az rengeteg lenne egyszerre. A feldolgozókapacitásunk nem is bírná. Szóval erre is kell egy megoldás. Rendben akkor a következő lépés egy 24m3-es fagyasztókamra. Nem kis feladat egy ekkorát összehozni, főleg úgy, hogy Attila mindig a legjobbat akarja. Szóval lett egy doboz, de az még ehhez kevés. Kell neki alap. Szuper az is meglett. Ehhez kellett egy motor és egy ventillátor, elpárologtató… (nézzétek el nekem, hogy a pontos leírást nem mondom, de én sem teljesen értem, a lényeg, hogy működik 😉 ) amit megrendeltünk Franciaországból. Vártunk rá, jó sokat. A hűtőszerelők összerakták, de ekkor már a 24. órában voltunk, mert a piros ribizli megérett, szüretelni kellett. Egyből mélyvíz a kamrának és nekünk is. Hosszú napok következtek, mert meg kellett tanulnunk jó sok beállítást, meg egy kis fizikát: a gyümölcsben nedvesség van, amit ha nem csomagolunk át dobozokba a fagy kiszív és nem lesz létartalma a gyümölcsöknek. Ha nincs lé, nincs szörp. Szóval szüretelünk majd fagyasztunk és másnap dobozolunk. Így néz ki a történet. Erre azért van szükség, hogy bármikor fel tudjuk dolgozni a gyümölcsöket szörpnek, lekvárnak, gyümölcslének.

Az energiafogyasztás. Hát persze, hogy egy ekkora kamra megtolja a villanyszámlánkat. Elárulom, nem 10.000 Ft-tal, jóval többel. Nem gond, mert szükségünk van rá. Akkor hogy energia hatékonyabb legyen a dolog, jöhet a kamrára szigetelés, hőzáró függöny és tető az egész főlé. Már alakult a fogyasztás, de hogy még tökéletesebb legyen a kamra, kapott egy barátot, egy 5kWh -s napelemrendszert.

Így áll most a Kapolcsikum, birkákkal, fagyasztókamrával és napelemmel.

Szerintünk ez a valódi szörpkészítés folyamata. Aki nem hiszi járjon utána. 😀