Palacsinta torta (ÁFONYALEKVÁR)
1 üveg Kapolcsikum Áfonyalekvár
500gr liszt
2 db tojás
1 L folyadék (szénsavas víz és tej fele-fele arányban)
1 csomag vaníliás cukor
pici só
1dl olaj
Egy keverőtálban a lisztet, a sót, a tojásokat és a vaníliás cukrot csomómentesre keverjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a folyadékokat. Ha elkészült a palacsinta tésztája, belekeverjük az olajat és hagyjuk állni a tésztát legalább 1 órát.
Egy palacsintasütőt felmelegítünk kevés olajjal és elkezdjük sütni a palacsintákat.
A kész palacsintákból elkészítjük a palacsintatortát: egy palacsinta, egy kanál Kapolcsikum áfonyalekvár, egy palacsinta, egy kanál Kapolcsikum áfonyalekvár és így tovább. Legalább 15 db palacsinta szükséges, hogy a torta jól mutasson.
Tipp: a tej lehet alternatív tej is, nagyon finom tud lenni mandula- vagy rizstejjel is.
Áfonyalekvár 370ml – Kapolcsikum Webáruház – Kézműves szörp lekvár gyümölcslé rendelés, vásárlás
Brownie (SZEDERLEKVÁR)
1 üveg Kapolcsikum Szederlekvár
80gr étcsokoládé
150gr vaj
55gr liszt
50gr kakaópor
pici só
3 db tojás
200gr cukor
25gr barnacukor
A vajat közepes lángon megbarnítjuk, majd a vízgőz felett megolvasztott étcsokoládéhoz adjuk.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat; a lisztet, a sót és kakaóport.
A 3db tojást a kétféle cukorral habosra keverjük.
Legvégül a folyékony és a száraz hozzávalókat összedolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 35 perc alatt készre sütjük.
Ha elkészült hagyjuk hűlni, majd Kapolcsikum szederlekvárt teszünk a felszelt langyos browniek tetejére.
Szederlekvár 370ml – Kapolcsikum Webáruház – Kézműves szörp lekvár gyümölcslé rendelés, vásárlás
Pohárkrém (BIRSALMALEKVÁR)
1 üveg Kapolcsikum Birsalmalekvár
A krémhez:
250gr mascarpone krémsajt
1 kis pohár natúr joghurt
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja és leve
3 ek porcukor
A ropogós réteghez:
150gr liszt
100gr barnacukor
100gr vaj
A ropogós réteghez a lisztet, a vajat és a barnacukrot összegyúrjuk, majd sütőpapírra morzsoljuk. Sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt arany barnára, ropogósra pirítjuk.
A kémhez a hozzávalókat egy tálban összekeverjük.
Az összeállításban két habzsák nagy segítség lehet. Az egyikbe belekanalazzuk a krémet, a másikba a Kapolcsikum birsalma lekvárt tesszük.
A poharak aljára kevés ropogós réteg kerül, majd krém és a Kapolcsikum Birsalma lekvár. Ezt a rétegrendet ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalóink. Érdemes morzsával fejezni a sort, hogy se a krém, se a lekvár ne száradjon ki, amíg a hűtőben áll a desszert.
Tipp: Érdemes egy napot állni hagyni a pohárkrémet, annál jobb lesz az ízhatás.
Birsalmalekvár 370ml – Kapolcsikum Webáruház – Kézműves szörp lekvár gyümölcslé rendelés, vásárlás
Linzer (EPERLEKVÁR)
1 üveg Kapolcsikum Eperlekvár
300gr liszt
200gr vaj
100gr cukor
1 db tojás
1tk sütőpor
fél citrom reszelt héja
Egy tálba minden hozzávalót összegyúrunk. Figyeljünk, hogy a vaj legyen az utolsó hozzávaló, ami belekerül. Gyorsan kell dolgozni, hogy nem olvadjon meg nagyon a kezünk melegétől a vaj. A kész tésztát fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 20 percre pihenni.
A hűtőből kivett tésztát 3-5mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges szaggatóval kiszaggatjuk. Szilikonos sütőpapírra tesszük a formákat és 180 fokra előmelegített sütőben 13 perc alatt készre sütjük. Nem kell megpirítani elég, ha csak egy kicsi színe lesz.
Ha kihűltek a kis formák, Kapolcsikum eperlekvárral megkenünk egyet és keresünk neki egy párt. És így tovább a többivel.
Eperlekvár 370ml – Kapolcsikum Webáruház – Kézműves szörp lekvár gyümölcslé rendelés, vásárlás
Császármorzsa (SÁRGABARACKLEKVÁR)
100gr Kapolcsikum Aszalt meggy
1 üveg Kapolcsikum Sárgabaracklekvár
10ek búzadara
4 db tojás
1 db citrom héja
4ek barnacukor
6ek liszt
diónyi vaj
pici só
2,5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
A tejet és a vaníliás cukrot összemelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket a pici sóval kemény habbá verjük.
A búzadarát, a cukrot, a citrom héját, a tojások sárgáját a liszttel és a vajjal összekeverjük. Majd a cukros tejjel felöntjük. Legvégül a tojáshabot óvatosan beleforgatjuk. A masszát hagyjuk állni egy órát
Egy teflonos serpenyőt felmelegítünk, kevés vajat teszünk bele, majd a masszát ebben sütjük meg kívánt állagúra.
Ha elkészült Kapolcsikum sárgabaracklekvárral kínáljuk.
Tipp: Kapolcsikum aszalt meggyet tehetünk a masszába, hogy még színesebb legyen az íz világ.
Muffin (MEGGYLEKVÁR)
1 üveg Kapolcsikum Meggylekvár
250gr liszt
125gr barnacukor
1 db tojás
250 ml tej
pici só
1 csomag sütőpor
0,5dl olaj
1ek kakaópor
fél citrom reszelt héja
A lisztben elkeverjük a sütőport, majd minden hozzávalót egy tálban összekeverünk. A masszát muffin sütőbe tesszük. Érdemes papírral bélelni a formákat. Minden formát ¾-ig töltünk csak meg, mert a sütőpor miatt a térfogatuk nőni fog. A masszák tetejére egy-egy kávéskanál Kapolcsikum Meggylekvárt teszünk, ami a muffin közepén meglepetésként kerül elő.
Meggylekvár 370ml – Kapolcsikum Webáruház – Kézműves szörp lekvár gyümölcslé rendelés, vásárlás
Rizskoch (SZILVALEKVÁR)
1 üveg Kapolcsikum Szilvalekvár
200gr kerekszemű rizs
200ml víz
500ml tej (lehet alternatív is)
70gr cukor
80gr vaj
2 db tojás
2 csomag vaníliás cukor
fél citrom leve
1 db citrom reszelt héja
A rizst és a vizet lassú tűzön elkezdjük főzni, majd 2-3 lépésben hozzáadjuk a tejet. Amikor már megdagadtak a szemek levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vajat és a cukrot. Fedő alatt hagyjuk, hogy megpuhuljon, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot keverünk, a sárgákat a 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverjük. A kihűlt rizshez keverjük a tojáshabot és a tojás sárgákat is.
A 8db szuflé forma aljára egy-egy evőkanál Kapolcsikum szilvalekvárt teszünk, majd erre rákanalazzuk a rizses masszát.
160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben (180 fok légkeverés nélkül) 30-40 perc alatt megsütjük.
Tipp: Nagyon jól áll a desszertnek egy fél citrom leve és egy citrom reszelt héja
Szilvalekvár 370ml – Kapolcsikum Webáruház – Kézműves szörp lekvár gyümölcslé rendelés, vásárlás
Madeleine (MÁLNALEKVÁR)
1 üveg Kapolcsikum Málnalekvár
120gr vaj
3 db tojás
110gr kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
100gr liszt
pici só
1tk sütőpor
1 db citrom reszelt héja és leve
80gr pirított pisztácia/mandula/dió
A vajat felolvasztjuk, majd hagyjuk meghűlni. A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport, pirított majd aprított magvakat, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, valamint a sót. Majd összekeverjük a száraz és a folyékony hozzávalókat. A vajat a legvégén csurgatjuk bele.
A madeleine formákat kivajazzuk, kilisztezzük és egy-egy evőkanál masszát teszünk a formákba. A Kapolcsikum málnalekvárból minden forma közepébe egy mokkáskanállal teszünk.
180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt sütjük készre.
Málnalekvár 370ml – Kapolcsikum Webáruház – Kézműves szörp lekvár gyümölcslé rendelés, vásárlás
Fánk (EPERLEKVÁR)
1 üveg Kapolcsikum Eperlekvár
500gr liszt
pici só
80gr olvasztott vaj
4 tojássárgája
50gr élesztő
1 ek cukor
annyi langyos tej amennyit a tészta felvesz
Az élesztőt a cukorral és langyos tejjel felfuttatjuk. Addig a többi hozzávalót kimérjük egy tálba. Ha az élesztő felfutott minden hozzávalót jól összedolgozunk a langyos tejjel. Egy selymes lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a tál falától. Ha kész 5 mm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. A kiszaggatott formákat lisztezett felületen hagyjuk pihenni 1 órát. Ez az egyetlen kelesztés. A tésztát gyúrjuk, sodorjuk és szaggatjuk, ezután kezdődik csak a kelesztés.
1 óra pihentetés után olajat melegítünk, majd a fánk korongokat lisztezett felületükkel felfelé az olajba tesszük. 30 másodpercig fedő alatt sütjük, majd fordítás után fedő nélkül sütjük.
Papírtörlőre szedjük a fánkokat. A még langyos fánkok tetejére, vagy a tányérba melléjük Kapolcsikum Eperlekvárt kínálunk.
Tipp: Ha nem a hagyományos szalagos fánkot szeretnétek sütni, akkor a kinyújtott tésztából tudtok más formát is készíteni. Ha 1 cm széles 8 cm hosszú darabokat vágtok és kettőt összetekertek (2-es fonás) majd az így kapott fonás két végét összenyomjátok, akkor szép is kosárkát kaptok. Így kelesszétek és sütés közben egyedi formájú fánkot kaptok.
Eperlekvár 370ml – Kapolcsikum Webáruház – Kézműves szörp lekvár gyümölcslé rendelés, vásárlás